Vyberte si stínidlo, které bude ladit se základnou stolní lampy

podstavec stolní lampy

Základna lampy poskytuje základ pro stínidlo, které mu dodává tvar a funkci. Výběr správného stínítka, které se hodí k vaší lampě, může být zastrašující, ale znalost základů vám může pomoci začít. Správný odstín bude kompliment, aniž by byl ohromující, přidá na stylu prostoru a zároveň zajistí, že světlo bude soustředěno tam, kde má být. Zabrání také tomu, aby vám světlo svítilo do očí, když čtete nebo pracujete u stolu.

Nejběžnějším typem stínítka je spider kování, které připomíná paprskové kolo a připojuje se k harfě (kovový kus namontovaný pod objímkou, který vypadá jako králičí uši). Nicméně, mnoho lamp je nastaveno s klipem nebo uno sestavami. Sestavy Uno mají kovová poutka, na kterých stínidlo spočívá, zatímco sestavy s klipsem mají kroužkové kování s větším otvorem pro standardní žárovky Edison nebo kandelábry.

Pokud nemáte stávající stínidlo k měření, nejlepším místem, kde začít, je zvážit tvar základny lampy. Kulaté podstavce lamp se dobře kombinují s kruhovými stínidly, zatímco čtvercové nebo hranaté podstavy vypadají nejlépe se stínidlem, které je také takto tvarované. Pokud je základna zakřivená, vyberte odstín, který má podobnou křivku, abyste vytvořili vyváženou vizuální linii mezi základnou a stínidlem.

Stínidla ve stylu bubnu a podlahy mají tendenci se dobře kombinovat se základnou lamp širších proporcí. Jejich design s otevřeným koncem jim umožňuje vypouštět široký kužel světla přes spodek a boky lampy, což poskytuje celkové osvětlení pro místa k sezení nebo horní části nábytku. Alternativně můžete použít kuliové stínidlo, které je nahoře užší a má silně zkosené strany, aby nasměrovalo více soustředěného světla do oblastí pro čtení a míst k sezení.

Průsvitné nebo částečně průsvitné odstíny umožňují proudění přirozenějšího světla a mohou pomoci otevřít malé prostory tím, že vytvářejí iluzi, že svítidlo nezabírá žádnou místnost. Neprůhledné odstíny naproti tomu zaostřují světlo v definovaných paprskech nahoru a dolů, což je ideální pro zvýraznění objektů a navození nálady.

Obložení stínidla lampy může také ovlivnit kvalitu a barvu produkovaného světla. Jednoduchá bílá bavlněná podšívka rozptýlí světlo a rozprostře ho rovnoměrněji po celém stínu, zatímco barevná nebo texturovaná podšívka bude odrážet světlo v různých směrech, což vám umožní ovládat světelný vzor.

Základní lampu si můžete také přizpůsobit vlastním jedinečným stínidlem tím, že ji ozdobíte výšivkou, decoupage, barvou a dalšími. Přidáním těchto akcentů můžete lampu proměnit z funkčního doplňku na poutavý ústřední bod vašeho domova. Pro jemnější vyjádření zkuste vybrat odstín, který obsahuje jednu z barev nebo vzorů, které jsou již přítomny v jiných prvcích vašeho interiéru.