Nejlepší festivaly v Indii

festival v Indii

Indickou úžasnou rozmanitost lze nejlépe zažít na mnoha festivalech. Nespočetné oslavy jsou plné barev, hudby, lidových písní, jídla a přátel – to vše zabaleno do jednoho okouzlujícího balíčku nabízejícího naprosté uspokojení. Zde je několik nejslavnějších a nejcennějších každoročních událostí v zemi.

Festival umění a kultury zoborožce

Týdenní festival zoborožců je živou přehlídkou bohatých kmenových kultur a tradic Nagalandu. Je to také čas podporovat mezikulturní harmonii a shromáždit různé kmeny státu pod jednou střechou. Festival je známý svými pestrými aktivitami, včetně jízdy na koni, řemeslného prostoru, malování, květinové show, prodeje bylinných léků, chilli jedlé výzvy a řady vystoupení a sportů.

Saraswati Puja

Festival ctí bohyni vědění a učení, Saraswati. Oddaní se modlí za její požehnání a hledají moudrost pro své akademické aktivity a tvůrčí úsilí. Festival je také oblíbený pro pouštění draků, protože jasná zimní obloha je pro tuto aktivitu ideální.

Lohri

Pandžábský lidový festival Lohri oslavuje konec drsné zimní sezóny a návrat slunce na severní polokouli. Tradičně se lidé shromažďovali u velkých ohňů, aby obětovali obilí a modlili se za prosperitu nadcházející sklizně. Dnes je festival spíše komunitním setkáním se zpěvem a tancem.

Díválí

Diwali, svátek světel, označuje triumf dobra nad zlem a světla nad temnotou. Pozorují to hinduisté, kteří rozsvěcují lampy a zdobí své domovy ozdobami rangoli se složitými vzory vyrobenými z barevného prášku, rýže nebo mouky. Se svými blízkými si také vyměňují dárky a krabičky sladkostí.

Je to důležitý svátek pro více než 150 milionů muslimů v zemi, kteří si připomínají vítězství svého předka, vnuka proroka Mohameda, nad silami zla v bitvě u Badru. Muslimská komunita pořádá další každoroční akce, jako je Id-ul-Fitr, která označuje konec měsíčního ramadánu; Muharram, který ctí mučednickou smrt súfijského světce; a Eid al-Adha, který oslavuje oběť zvířete pro Boha.

Navarati v Gudžarátu, Palakkadu a Tamilnádu

Devítidenní festival Navarati uctívá bohyni vědění Saraswati. Oddaní vycházejí do ulic s rozsvícenými lampami a zpíváním písem a tanečními poctami jí. Je to také velký zemědělský festival a čas, kdy farmáři sázejí své plodiny.