Výběr stolní lampy

stolní lampa

Stolní lampa je skvělý způsob, jak přidat akcentové osvětlení do vašeho domova. Jsou užitečné v obývacím pokoji, ložnici nebo kdekoli jinde, kde potřebujete další osvětlení.

Přicházejí v široké škále stylů, tvarů a velikostí, aby odpovídaly jakémukoli dekoru. Základem je vybrat ten správný pro vaše potřeby.

První věc, kterou musíte udělat, je rozhodnout, kam chcete lampu umístit a kolik světla bude poskytovat. Pokud hledáte stolní lampu, hledejte modely, které mají nastavitelný paprsek, který vám pomůže zaměřit světlo přesně tam, kde je potřeba.

Při výběru stolní lampy zvažte své potřeby, styl vašeho nábytku a další prvky místnosti. Možná budete muset zvážit i styl odstínu vašeho svítidla.

Na velikosti záleží

Velké místnosti s vysokým stropem nejlépe poslouží stolní lampa většího měřítka než malému prostoru s nízkým stropem. Důvodem je, že nižší stropy budou méně schopné pojmout vyšší stolní lampu, aniž by to působilo nepřiměřeně.

Při výběru barvy stínidla můžete mít také na paměti proporce vaší lampy. Některé barvy se mohou střetávat, zatímco jiné mohou lépe doplňovat zbytek vašeho návrhu. Kromě stínidla byste měli zvážit také tvar a šířku vaší lampy.

Pokud je stínidlo pro základnu příliš velké, bude se vám stolní lampa zdát nepřiměřeně velká a může to zničit efekt. Šířka základny by neměla být větší než dvě třetiny výšky stínidla.

Dobrým pravidlem je vybrat si lampu, která není větší než jedenapůlnásobek výšky vašeho stolu. To pomáhá, aby vám lampa nebránila ve výhledu, když sedíte nebo ležíte.

Podobně, když vybíráte lampu na noční stolek, neměla by být větší než polovina výšky čela postele, aby spodní část stínidla byla v úrovni očí, když před ní sedíte.

Poslední věc, kterou potřebujete, je lampa, která ve vašem pokoji vypadá nepatřičně. Pokud máte tradiční dekor, moderní lampa s krystaly nebo sklem může být na místě.

NA STYLU ZÁLEŽÍ

Pokud se chystáte na eklektičtější vzhled, možná budete muset přemýšlet o roli lampy ve vaší celkové výzdobě. Pokud jste například fanouškem skandinávského nábytku nebo nábytku z poloviny století, elegantní minimalistická lampa jako Wirls by byla v tomto typu prostředí ideální.

Dalším faktorem, který musíte při výběru stolní lampy zvážit, je typ světla, které produkuje. Pokud ji používáte k osvětlení prostoru, hledejte model LED, který spotřebuje méně energie. Pokud jej však plánujete používat pro čtení, možná budete potřebovat jiný typ světla, které produkuje více wattů nebo lumenů, abyste získali požadovanou úroveň jasu.