Jak vybrat správnou stojací lampu pro váš domov

Stojací lampy nejsou jen konečným doplňkem místnosti – mohou být samostatným doplňkem, který působí jako „šperk do vašeho prostoru,“ říká interiérová designérka Lauren Ashley Allan. Svým vysokým vzrůstem a dramatickými siluetami dokážou rozzářit tmavé kouty nebo působit jako ohnisko, které přitahuje pozornost. Jak si ale vybrat tu nejlepší stojací lampu pro váš domov? Pro inspiraci jsme oslovili 11 interiérových designérů a další lidi z blízkého okolí, kteří si vybrali jejich top tipy.

První věc, kterou je třeba zvážit, je potřeba osvětlení místnosti. Budete chtít posoudit stávající svítidla, včetně stropních centrálních svítidel a nástěnných svícnů, stejně jako vaše návyky při čtení a úkolech. Pokud potřebujete lampu, která zaplní mezery mezi jinými typy osvětlení nebo se soustředí na konkrétní úkoly, hledejte lampu s nastavitelnou hřídelí, prodlužovacím ramenem nebo více rameny, která lze namířit různými směry.

Pro elegantní a funkční možnost milujeme tuto baterku od EQ3. Jeho jednoduchý rám a neutrální odstín fungují v různých dekoračních stylech, od moderních přes střední století až po boho a vintage, a je dodáván se stmívačem, který usnadňuje ovládání. Další plus: Podstavec má police pro uložení a vystavení dekorací, takže je ideální volbou do obývacích pokojů a ložnic.

Tato sochařská mosazná stojací lampa od Yves Behar zaručeně udělá dojem. Je to skvělá volba pro ty, kteří mají moderní nebo přechodné domy, ale také by vypadala dobře v tradičnějším prostoru díky svému klasickému tvaru a mosazným akcentům. Jeho odstín je také reverzibilní a nabízí dvě různé barvy na výběr.

Zatímco žárovky s exponovaným vláknem měly svůj čas, stále se objevují v mnoha modernizovaných prostředích, jako je tento kovový stojan a mramorová základní lampa z EQ3. Je to perfektní volba pro každého, kdo chce zábavný a jedinečný středobod, který nevypadá jako vaše typická stojací lampa.

Další všestrannou možností je tato stojací lampa z recyklovaného dřeva od Crate and Barrel. Je to krásná volba do každé místnosti a díky prostoru na polici může sloužit i jako noční stolek navíc v ložnici. Jednoduché, čisté linie a hnědá šňůrka navíc hladce ladí s většinou barevných schémat.

Pokud máte doma spoustu knih nebo plánujete používat čtecí koutek jako vyhrazený pracovní prostor, je tato pevná stojací lampa od Flemings chytrým nákupem. Jeho elegantní a robustní konstrukce vydrží roky používání a nastavitelný krk znamená, že jej můžete umístit tak, aby zvýraznil vaši oblíbenou knihu.

Pro hravější, dekorativní stojací lampu zvažte tuto od EQ3. Jeho sochařský rám a mramorová základna mu dodávají jedinečnou estetiku, ale je také překvapivě praktický: Nastavitelná ramena lze posouvat do všech možných směrů, takže světlo můžete zaměřit tam, kde ho nejvíce potřebujete.

Nejlepší na této stojací lampě je, že vypadá spíše jako umění než svítidlo, takže ji můžete zavěsit na stěnu galerie nebo umístit do rohu vaší jídelny, abyste rozjasnili kout. Je také relativně cenově dostupný, navzdory špičkovým materiálům a řemeslnému zpracování.